Det mest oplagte projekt, som endnu venter på at blive virkelighed: Den ultimative "kulturhistoriske kogebog" om Danmarks ældste kost-skole. Nu kommer den. Du indbydes her til at deltage i arbejdet på en mad- og mindebog fra Herlufsholm.
Den skal naturligvis fyldes med spændende opskrifter på de kendte eller glemte travere: slær, svællinger, tvakker og nyster. Telk og græsk massakre. En af skolens professionelle kokke, Rasmus Rasmussen vil efterprøve sådanne numre fra gastronomiens museum. Og dagens sunde smiley-food vil kunne indgå i en sammenligning.
Men vi har især brug for input fra alle herlovianere: Hvad husker DU som dine liv- eller haderetter? Og hvilke minder har hin enkelte om gaspakker og gasgilder, om årets vildtaften, fastelavn, fuer og dimissionsmiddag o.l. Husker du sproget? Hvorfor hed en herlovianer en fedtskorpe - og hvem var smassemanden?
De personlige erindringer bliver levende for os andre, hvis du også genkalder dig stemningen, duften og smagen (tømmermændene?) - fra situationen. Ja, hvem deltog og hvilke roller spillede de? Lad gerne dit bidrag være konkret og anskueligt - redaktionsgruppen vil så citere, redigere og lægge brikker til det store puslespil - der helst skulle vide perspektiverne ud både i tid og sted.
Vi vil nemlig også fortælle om både munke-fortiden med karpedamme og humlehaver, om faste og fromhed blandt munke og pilgrimme og bordskik og hygiejne i Birgitte Gøyes forstandertid. "Bordet" er naturligvis vokset frem af mange menneskers tanker og bestræbelser - så vi vil følge forskellige tiders bidrag til det, vi har i dag.
Herlovianere er som bekendt vidt berejste i alle de riger og lande - inklusive åndens! Husker Du måske situationer og møder i det fremmede, hvor livlinen gik tilbage til Herlufsholm - så fortæl, beret! Vi ved at Herluf Trolles fødselsdag kan fejres på mange måder.
Studerende og udvekslingselever har haft gode oplevelser på andre skoler og læresteder og vil sikkert kunne inspirere os "hernede" - lad os få ideerne frem!
Og mens alle I "gamle skorper" drejer på mindets rosenkrans, vil et lille ihærdigt redaktionsudvalg udføre det mere målrettede kulinariske tvangs- og redaktionsarbejde i Herlufsholms nærmiljø. Ikke bare vil vi lave (og afprøve) retterne, fotografere og beskrive dem, men kildepersoner vil blive opsøgt og interviewet, arkivalier endevendt - ja, nogle af dagens diple vil få tilbud om kreativ praktik i kokkeskolens finesser under ledelse af Rasmus Kok!
Når DU skriver, mailer, ringer dit bidrag til projektet, så HUSK at angive årgang, datering og lejlighed - og identifikation af evt. andre implicerede. Vi glæder os til at høre fra dig.
Yes, We Can!
Mads & Rasmus
Kontaktoplysninger:
Mads Nielsen, pens. lektor, T Taffeldækkerens Hus Herlufsholm alle 207 4700 Næstved 55 72 45 33, (mob 21 27 46 34)
Kok Rasmus Rasmussen Præstøvej 99b, st.h. 4700 Næstved 22 42 61 53 |