Som den første skole i Danmark kan Herlufsholm Skole nu tilbyde alle elever fra 8. klasse til 3.g. at deltage i det internationalt anerkendte Duke of Edinburgh-program. Programmet giver eleverne mulighed for at udfordre og udvikle sig selv inden for disciplinerne - sport, service (hjælpsomhed), skills (evner) og ekspedition (overlevelsestur). På pionerbasis blev programmet startet sidste år, og de første to elever har nu gennemført programmet på bronzeniveau.
Den første ekspedition blev gennemført af fire 8. klasses elever, som på turen tilbagelagde ca. 30 km med fuld oppakning og overnatning i bivuak. Den anden ekspedition blev gennemført af en gruppe drenge i 2.g (se billede), der sejlede i Kajak fra Næstved til Vordingborg og overnattede i bivuak på den tidligere flyvestation Avnø. Inden turen blev eleverne undervist i førstehjælp og basal viden om 'overlevelse' i det fri af deres aktivitetsleder. På selve turen var der tilknyttet en assessor, som kontrollerede at eleverne deltog aktivt, arbejdede som et team og løste de udfordringer, de mødte, tilfredsstillende.
Ud over ekspeditionerne skal eleverne naturligvis også gennemføre de øvrige discipliner. I disciplinen service har nogle elever f.eks. været tutorer eller deltaget i projekter som SOS-børnebyer eller Grønt flag - Grøn skole. Af tillærte skills har en elev lært at spille violin, mens andre har tillært sig færdigheder i billedkunst. Endelig har eleverne skullet deltage aktivt og samtidig udvikle sig inden for en selvvalgt sportsgren.
Det er målet, at så mange elever som muligt kommer til at deltage i programmet som en naturlig forlængelse af skolens bestræbelser på at udvikle eleverne, ikke bare fagligt, men i høj grad personligt. Duke of Edinburgh-programmet kan følges på hhv. bronze-, sølv- og guld-niveau, hvilket bl.a. har at gøre med elevens alder. Den primære belønning er glæden ved at udfordre sig selv på de forskellige aktiviteter, men derudover får eleverne også et diplom (som bl.a. kan bruges, hvis eleven søger ind på en international skole eller videregående uddannelse), the international award badge, og ikke mindst får de Herlufsholm Skoles Trolleskjold.
Til den første ekspedition fik skolen stor hjælp fra to forældre, hvor den ene beredvilligt stillede sin skov til rådighed for ekspeditionen, mens den anden stillede sig selv til rådighed som assessor. For at kunne tilbyde eleverne en tilfredsstillende gennemførsel af de forskellige discipliner i programmet, kræver det, at skolen finder frem til de rette ekspertiser og ikke mindst faciliteter. Det er derfor skolens håb, at vi i forældregruppen og måske også blandt nogle Gammelherlovianere vil kunne finde nogle af disse ressourcer. F.eks. inden for disciplinen 'skills' har skolen brug for at kunne trække på 'eksperter' inden for en bred vifte af områder. Det kunne være alt lige fra eksperter i skak, kinesisk, madlavning, syning eller lign. Ligeledes vil ekspeditionerne være et område, hvor vi har brug for hjælp til alt lige fra gode idéer, adgang til skov/mark eller en person, som gerne vil stå i spidsen for afholdelsen.
Hvis du har nogle ressourcer eller kompetencer, som du gerne stiller til rådighed for skolen, så er du meget velkommen til at kontakte skolens fritidsinspektør Jacob Normann (ansvarlig for Duke of Edinburgh-programmet). Kontaktinfo.: E-mail: jno@herlufsholm.dk eller tlf.: 21 75 66 06.
Filosofien bag Duke of Edinburgh-programmet
Enhver elev er et selvstændigt individ. Guidet af en voksen skal eleven tilskyndes til at reflektere over egne interesser, evner og ambitioner og derefter give sig selv udfordringer inden for de fire discipliner. Det er vigtigt, at disse udfordringer har det rette niveau, ikke for let og ikke for svært. Den enkelte elev konkurrerer med sig selv, og eleven skal give sig selv udfordringer, som er personligt udviklende. Samtidig skal eleven være i stand til at erkende andre menneskers behov og være parat til at hjælpe.