Der er langt fra Maniitsoq til Herlufsholm -og fra faglærer i fiskeindustrien til rektor på Danmarks ældste kostskole.
Men det var Grønland, der lokkede den unge biolog til fire år som underviser på fiskeriskolen, efter endt uddannelse på Odense Universitet.
-Det var det første job, jeg søgte. Og pludselig stod jeg i et lille samfund på 2.800 mennesker tæt på Polarcirklen.
Jeg var solgt med det samme, siger Flemming Zachariasen, som senere fik sin kone med til Grønland.
Det var også her, parrets to børn blev født.
Grønland i hjertet
-Grønland er stadig i hjertet.
Stilheden, det nære samfund, og de mange jagt-og fisketure, siger Zachariassen, som senere blev adjunkt og kostskolechef på Birkerød Gymnasium, inden karriestigen førte ham helt til tops på Herlufsholm i september 2016.
Zachariasen tager imod i sort skjorte og jeans, for det er først i næste uge, at eleverne møder ind på den tradtionstunge skole. Og så er dresscode hvid skjorte og slips for manden i førersædet på skolen, der i mere end 450 år har sendt eleverne til tops i samfundet.
-Jeg er stolt hver dag, jeg går på arbejde. Uden at være selvfed så synes jeg, at Herlufsholm har de bedste elever og de dygtigste undervisere, siger Zachariasen, der glæder sig over at Herlufsholm ligger helt i top målt på karakterer og resultater.
I år bestod 103 elever gymnasiet med et eksamensgennemsnit på 8,0.
-Her er det helt okay at være dygtig og kæmpe hårdt for at blive bedre.
Omtumlet start
Flemming Zachariasen fik en omtumlet start, da han mindre end en måned efter sin ansættelse blev konfronteret med en sag, der rystede skolen og trak negative overskrifter.
En 16-årig dreng var sigtet for voldtægt af en pige i 8. klasse. Sagen blev senere frafaldet, og der blev aldrig rejst tiltale. Men da sagen nåede ud i medierne, kom det dengang frem, at Herlufsholm havde kendt til den angivelige voldtægt i flere dage, før sagen blev meldt til politiet.
-Jeg kom til at fremstå som utilnærmelig, lukket og studs. Især i den lokale presse.
Men husk på, at jeg havde nogle børn at beskytte og at sigtelsen senere blev frafaldet, siger Zachariasen, der nu åbner skolen op for hele landet med TV2 nye dokumentarserie, » Herlufsholm for livet « , med premiere på mandag.
-For mig handler det om at nuancere folks syn på Herlufsholm.
Derfor har vi sagt ja til at medvirke. Fordommen er stadig, at vi er skolen for rige folks dumme børn.
Men folk glemmer ofte, at to ud af tre elever faktisk kommer fra lokalområdet. Det kan være naboens datter, der er dagelev hos os. Det synes jeg, at Næstved skal være stolte over.
Meget mere Næstved
Netop symbiosen mellem Herlufsholm og Næstved er vigtig for rektoren på landets ældste kostskole.
-Jeg synes, at Næstved skal være stolte af Herlufsholm.
For vi er stolte over at bo i Næstved. Derfor åbner vi op mod byen. Sommeren igennem har elever vist rundt på skolen, og vi har et tæt samarbejde med byens kultur-og erhvervsliv. Vi er en del af Næstved. Det vil vi altid være, siger rektoren, der gør sig klar til at spænde slipset og byde eleverne velkommen i næste uge.
Jeg synes, at Næstved skal være stolte af Herlufsholm. For vi er stolte over at bo i Næstved.
FLEMMING ZACHARIASEN
Født 22. maj 1970 Cand. Scient. i biologi og kemi fra Odense Universitet ANSÆTTELSER: 2016 - Rektor for Herlufsholm Skole og Gods 2010 - 2016 Pædagogisk leder på Birkerød Gymnasium 2008 - 2016 Kostskolechef på Birkerød Gymnasium 2006 - 2010 Øvrig Inspektor (kostskoleansvarlig) på Birkerød Gymnasium 2006 - 2008 Indsatsleder, Center for Biosikring og Bioberedskab, Statens Serum Institut 2005 - 2006 Adjunkt, Birkerød Gymnasium 2001 - 2005 Faglærer, Fiskeindustriskolen, Erhvervsskole i Grønland 1990 - 2004 Reserveofficer, Hæren, Jyske Dragonregiment PRIVAT: Gift med Helene Almind Jansen (Cand. Psych. Aut.) ved Rigshospitalet. Sammen har de drengene Villads og Frej.