Birgitte Gøye online

Birgitte gøye.jpg
24 sep 2021
Nu kan du online gå på opdagelse og lære mere om Herlufsholm-stifter Birgitte Gøyes liv.

Det er på tide, at folde Birgitte Gøyes liv og virke ud. Derfor har vi oprettet Birgitte Gøye Selskabet, der har til formål at indsamle, dokumentere og formidle viden om adelsfruen Birgitte Gøye.

Sådan siger Trine Bie-Olsen, formand for det nye selskab, der står bag lanceringen af birgittegoye.dk. Hjemmesiden er et loop mellem fortid og nutid, hvor man kan hoppe rundt mellem tekster og billeder, gamle kilder og spritnye artikler.


Livsværk er her stadig

Birgitte Gøye var en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige kvinder i 1500-tallet. Midt i samfundsomvæltningerne efter reformationen i 1536 valgte hun den 23. maj 1565 sammen med sin mand, Herluf Trolle, at stifte Herlufsholms Skole - der således blev deres fælles livsværk.

Kort tid efter blev Birgitte Gøye enke. Som den første forstander sikrede hun skolen for fremtiden både juridisk og økonomisk. Livsværket er her stadig som en nutidig og levende historiefortælling, der folder den væsentlige kulturarv ud.

I Herlufsholm Kirke finder man desuden det overdådige gravmonument, som Birgitte Gøye satte over Herluf Trolle og sig selv til evig erindring.


Afdække alle aspekter

Birgitte Gøye Selskabets hjemmeside kommer til at fungere som en vidensportal, der fortsat vil blive udbygget over tid, fordi der fortsat kommer ny og væsentlig viden om Birgitte Gøyes historie.

Selskabet vil desuden afholde foredrag og andre aktiviteter til glæde og gavn for alle med interesse Birgitte Gøye og renæssancen.

-Selskabets bestyrelse samt forskere og specialister er med til at afdække så mange aspekter som muligt af Birgitte Gøyes liv og virke; hendes betydning for Herlufsholm Skole, for Næstved og for Danmark i 1500-årene. Vi sætter hende ind i en national og europæisk ramme, siger Trine Bie-Olsen.

Hjemmesiden birgittegoye.dk er allerede online.

Det er på tide, at folde Birgitte Gøyes liv og virke ud. Derfor har vi oprettet Birgitte Gøye Selskabet