Dimissionstale og legater 2021

1.JPG (1)
24 jun 2021

Kære Studenter

Aldrig har en årgang gået til så mange tests - og her opnået så mange negative resultater - og alligevel dimitterer I med, hvad der må være skolens flotteste eksamensresultat i moderne tid. STX gennemsnittet er hele 9.2. IB resultatet kender vi naturligvis ikke endnu, men predicted grades indikerer, at der også her venter pæne resultater.

De mange tests med negative resultater, som jeg hentyder til, er naturligvis Corona tests. For egentlige eksamener har der som bekendt ikke været helt så mange af, som der plejer, og i flere eksaminer har pensum været reduceret. Men de eksamener, der har været, har kun bekræftet, at I som årgang har klaret jer godt igennem alle de udfordringer, der har mødt jer, og at det høje eksamensresultat er helt fortjent.

Da vi sidste forår måtte aflyse den daværende 3.g årgangs fejring af sidste skoledag med grill i rektors have, efterfølgende fest og PØ-kamp, var der nok flere af jer, der tænkte ”godt det ikke er min årgang”. Da turen så kom til at justere jeres Fugleskydning, og alt hvad der sidenhen er fulgt efter, var der nok alligevel en del, der gerne ville have byttet.

3.g på Herlufsholm har i dette skoleår ikke været, som vi gerne ville have haft det - det kan der ikke være tvivl om. Men I har som årgang formået at se det positive i en vanskelig situation. I har grebet de muligheder, der er opstået undervejs for at være sammen om aktiviteter og de hyggestunder, der nu bød sig. I har fastholdt det fællesskab, som heldigvis var veletableret, inden nedlukninger og restriktioner blev en del af vores hverdag. I har været hårdt ramt, men jeres Forårsbal og Skolekomedien ”Kærlighed Faktisk” samt en efter forholdene vellykket Fugleskydning med efterfølgende fest ude i byen, står sammen med flotte faglige resultater og et imponerende engagement i skolens ekstraskolære program tilbage som tydelige markører for jeres gymnasietid på Herlufsholm.

I vil blive husket som en årgang, der aktivt forsøgte at få det bedste ud af situationen, også selvom rammerne til tider måtte forekomme ulogiske og urimelige. Med den positive indstilling I har valgt at anlægge, har I formået at gøre dét, der kunne være blevet en nedtur uden lige, til en succes. Den hue, I nu sidder med, kan I bære med stolthed. Lad den være et minde om en periode i jeres liv, hvor I har udviklet jer fagligt og personligt, men også en periode, hvor et større ansvar for hverdagens mening og indhold har hvilet på jeres egne skuldre. Der har været tid til refleksion på godt og ondt. Den erfaring, I får med fra dette skoleår, hvor et trist udgangspunkt er vendt til succes, kan forhåbentlig hjælpe jer videre gennem livet, når I igen oplever svære tider – for det vil I. I kan så se tilbage på det mærkværdige forløb, hvor I blev studenter, og forhåbentlig støtte jer til den startkapital, I fik med her fra Herlufsholm.  

I står nu alle midt i en overgang og skal træffe mange svære valg. Valg som kan få stor betydning for jer selv, men også for jeres nære og jeres omgivelser. I føler jer rettelig stolte over at være blevet studenter, frie og lettede for en byrde af fag og lektier, men nok også lidt skræmte af de mange nye muligheder og beslutninger, som I står overfor. Frygten for at vælge forkert kan hurtigt komme snigende. Hvis den gør det, så husk, at dét at leve er at samle på oplevelser på godt og ondt. Husk, at den snoede vej nemt kan vise sig at være den smukkeste, til trods for, at det er den længste. Bare I husker at åbne for indtryk og være til stede undervejs. At have fokus på rejsen og ikke destinationen.

Livet byder hele tiden på beslutninger, der skal træffes, og ting, man skal tage stilling til. Alle valg, I træffer, er også fravalg. Det er mit håb og ønske, at I gennem jeres tid her på Herlufsholm er blevet bevidste i jeres afsøgning af, hvilke muligheder der gives. At I vil vælge de gode ting i livet til og de dårlige ting fra, når det er muligt. Det er mit håb, at den tid, vi trods alt har haft sammen her på Herlufsholm, har gjort jer mere åbne for, hvad det gode liv kan indeholde. At dette ikke nødvendigvis er penge og luksusgoder, men at der er stor værdi at hente i et fællesskab baseret på gode værdier. Som f.eks. respekt for andre mennesker og andre kulturer, mod og lyst til at yde en indsats, ikke at være nærig med sig selv og egne evner, men at være parat til at skille sig ud og måske endda sprænge rammer i det godes tjeneste.

Studenter og Skt. Hans er for mig noget, der hører uløseligt sammen i den danske sommer. Jeg kan ikke forestille mig en bedre afslutning på dette skoleår end en fejring af jer netop i aften, Skt. Hans aften. Lad det være et tegn på, at traditionerne er ved at genfinde deres rette plads. Lad bålet i aften være et bål af drømme og muligheder, der markerer en overgang og bygger bro til en ny og spændende periode i jeres liv. Jeg glæder mig til at se jer igen, måske allerede til Fugleskydning i september, men også længere frem i tiden og høre mere om, hvilke veje I har valgt at betræde. Hvem ved, måske den snoede vej en dag går forbi denne talerstol en Trollemorgen.

Jeg vil slutte med et citat fra den svenske fysiker Bodil Jönsson, der - udover at være professor ved Lunds Universitet - har skrevet bøger om tid og tankekraft. Hun siger nemlig ”Der er er ingen vej tilbage. Alle veje fører fremad”. 

Kære studenter, med disse ord dimitterer jeg jer fra Herlufsholm.

 

Legater 2021

Indtryk fra Herlufsholm:

- udskæringer af bygninger fra skolen                           

Casper Lonsdale, 3b

Emilie Dorph Herbo, 3v

Esther Toft Olufsen, 3a

Anna Caroline Kjelquist Wistoft, 3v

Mathilde Østerholm Bolvig Hansen, 3i

Albert Jels Eilgaard, 3b

 

Gamle Rektors Legat (1.500 kr.):                                 

Peter Riegels Østergård, 3b

 

Pernille Dietz Legat (500 kr.):                                       

Luis Carl Jørgensen, 3b

 

Gnistens Mindelegat (3.000 kr.):                                 

Alberte Luttermann Hjelme, 3x

 

Kong Konstantins Æresmedalje:                                   

Josephine Davgaard Jakobsen, 3x

 

Næstved Museums Kulturhistoriske Legat (2.500 kr.):    

+ et stik fra Herlufsholm

Villads Zachariasen, 3x

 

Pilou Asbæks Legat (Litografi):                                     

Paris Ebony Adcock, 3i

 

Helge og Merete Finsens Legat (2.000 kr.):                   

Kristine-Sofie Petersen, 3a

 

Ingeborg & Erick Thûrmers Legat (4.000 kr.):               

Amin Xapana, 3x

 

Herlufsholm Fondens Rejselegat (10.000 kr.):               

Carl Johan Quistgaard, 3b

 

Ellipsen afleveret og Herlufsholm sølv manchetter:         

Peter Riegels Østergård, 3b

 

Kagerne afleveret og nye Kager:                                   

Maximilian Gloerfelt-Tarp, 3i

 

De Meyerske Eksamenslegater (á 1.500 kr.):                 

Clara Victoria Brown, 3i

Paris Ebony Adcock, 3i

Mathilde Colbjørn Holst, 3a

Peter Riegels Østergård, 3b