Fernisering med Kristian von Hornsleth

image00038.jpeg
03 jun 2021
Herlufsholm Skole har eksisteret i 456 år og skulle for første gang have afholdt afgangseksamen for eleverne i billedkunst. Den aflyste eksamen blev heldigvis erstattet af en fernisering med Kristian von Hornsleth. Kristian von Hornsleth forklarer:
”Billedkunst er fantasiens verden og kan bruges til at frisætte tankerne i alle mulige systemer. det er min overbevisning, at man faktisk kan blive en bedre advokat eller datalog, hvis man får erfaringer med at lave kunst. Kunst skal være sjovt, og det er sjovt for mig at deltage i undervisningen, når jeg heller ikke har prøvet det før, som når eleverne på Herlufsholm har malet på glasflasker. Projekter som dette er vejen frem for kreative fag som billedkunst. Det er tydeligt at se, at Herlufsholm Skole tager de kreative fag alvorligt, og det er med til at udvikle eleverne både personligt og fagligt. Resultatet af elevernes projekt er diffust, individuelt og personligt og provokerer og udfordrer samfundets store emner."
 
Den kontroversielle kunstner og gammelherlovianer Kristian von Hornsleth har i mere end 20 år provokeret og skabt både forundring, forargelse og fascination med sine værker. Straks da vi blev bekendt med, at elevernes afsluttende prøve i valgfaget billedkunst desværre var aflyst grundet Corona, besluttede vi, at de engagerede, kreative elever i stedet skulle fremvise værkerne for ham til en fernisering her på Herlufsholm Skole. Der blev diskuteret store emner som kønsnormer og selvtillid, hvortil Kristian von Hornsleth kommenterer:
”Fællesskabet på Herlufsholm virker til at være blevet noget helt andet. Der er gået sport i at være inkluderende frem for ekskluderende. Jeg fornemmer tydeligt, at eleverne har tillid til sig selv og tør at fortælle om svære ting over for klassekammeraterne. I dag har der været emner som kønsidentiteter og -normer, selvtillid og meget mere, og det er emner, som jeg ikke selv kunne have talt ærligt og personligt omkring i 8. klasse. Der er meget af hente i de her fællesskaber, som man kan bruge senere i livet. Og læringen bliver gjort anderledes, sjov og åben – det er tydeligt at se, at de eksistentielle tanker får plads her i billedkunst.”
 
Faglighed er en af Herlufsholms kerneværdier, hvilket fremgår af skolens mantra ”Vide mere, kunne mere og gøre mere”. Uddannelse og dannelse sker dog ikke kun i det faglige rum, men i balance med kreativitet og bevægelse. Dét får eleverne netop gennem tværfaglige forløb, kreative og musikalske fag, udelivsprogrammet og de mange fritidsaktiviteter, vi tilbyder.
 
Kristian von Hornsleth afsluttede ferniseringen med at kåre det værk, han syntes bedst om, og det samme gjorde elevernes billedkunstlærer. Kristian von Hornsleths valg faldt på Victorias værk, hvilket han begrunder med:
”Jeg har udvalgt ét værk fra dagens fernisering, som er provokerende nok til, at det rører mig som kunstner. Elevens kærlighed til mediet og talentet er tydeligt, og håndværket er godt. Hun har malet små monumenter og brugen af silkepapiret med tekst på giver kunstværket en ekstra dimension. Farvevalget er godt – det er et kunstværk, man har lyst til at se på.